In mijn schilderkunstvind ik 3 zaken belangrijk:

1) Ik wil laten zien hoe, van oudsher bekende begrippen, werkelijkheid kunnen worden in onszelf in                                 deze tijd.

2) De getallen

3) De processen

ad 1)     Het begrip "Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap" wordt reeds vanaf 30 n.C. door de

             Manicheeërs beoefend. Onder andere wordt daarin het getal 3 zichtbaar.


ad 2)     De getallen 3, 7 en 12 wil ik er uitlichten.


Het getal 3 wordt werkelijk in bijna alle indelingen in de jaren n.C. gebruikt bij het ontstaan van een Christelijke leer. Niet op de laatste plaats in de indeling "Vader, Zoon en H. Geest"

Het getal 7, het getal waarin telkens een proces zichtbaar wordt, is in de namen van de week zichtbaar. Ook al een van oudsher bekende benaming. De Assyrieërs vernoemden de weekdagen al naar de namen van de planeten (het getal van een proces).

Het getal 12, een getal waarin meestal de tijd een rol speelt, wordt in de sterrenbeelden in de maanden van het jaar zichtbaar. Het is door Scandinavische en Germaanse volkeren verbonden aan bomen (het getal van de tijd).


ad 3)   Processen gaan vaak in 7 stappen, zodoende noem ik "7" het getal van een proces.


Door mijn werk heen, komen deze begrippen, getallen en processen van ruimte, tijd en ontwikkeling steeds naar voren, vaak tot mijn eigen verbazing.


Vanuit die verbazing wil ik vertellen over de processen die ik in mijn schilderwerk beleef.                                                  Voorbeeld van het getal "12":


op deze pagina ziet u hierboven en hieronder een kunstzinnige uitwerking van 12 stukken boomschors met elk twaalf kleurencombinaties die met elkaar het jaar verbeelden.


Opmaat